241014 Ongeluk bij stuw in de Maas

Geplaatst op 14-10-2024  -  Categorie: Algemeen

Beste MWC-er,

 

 

Zoals je via het nieuws hebt kunnen vernemen is zaterdag een vrachtschip door een zeer sterke zijstroming tegen de stuw in bij Borgharen gebotst en gezonken. Dit schip wordt vandaag geborgen. Rijkwaterstaat (RWS) heeft ons dit weekend een vooraankondiging gestuurd dat het effect hiervan op de waterstand in de Maas nog niet te overzien is. Na de berging van het schip wordt de schade aan de stuw onderzocht. Het kan zijn dat een deel van de stuw kapot is en daardoor de waterstand van de Maas niet goed te regelen is. Dan kan het gebeuren dat de waterstand vrij snel drastisch daalt. Daarom zijn wij in gesprek met onze havencommissie en zijn er plannen gemaakt om eventueel boten met een kiel te verplaatsen naar andere havens waar meer diepgang is. 

 

Voor de roeiers betekent deze voor-waarschuwing dat als RWS in de loop van de dag of morgen aangeeft dat het waterpeil drastisch aan het dalen is, dat wij een vaarverbod moeten gaan instellen om te voorkomen dat roeiers en boten vastlopen in ondiep water. 

 

Wij houden vinger aan de pols bij RWS, omliggende watersportverenigingen en overleggen steeds met onze havencommissie. 

 

Vooralsnog is dit ook een oproep om het debiet en de waterhoogte in de gaten te houden (is vandaag sowieso nog te hoog om te roeien) en let op de berichtgeving vanuit bestuur zodat je straks niet verrast wordt door een mogelijk vaarverbod. 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

Het bestuur